Logo Ict Solutions

Важни информации за свесноста за Ransomware!

Почитувани соработници,

Сакаме да Ви го привлечеме вниманието на зголемената закана од напади со откупни софтвери (Ransomware) кои станаа значајна грижа за бизнисите и државните институциите ширум светот и Македонија. (Пример, Фонд за Здравство на Република Македонија)

Ransomware е вид на злонамерен софтвер кој ги инфицира компјутерите и мобилните уреди, инкриптира важни датотеки и бара исплата на откуп во замена за клучот за декриптирање.

За да ги заштитиме податоците и средствата на нашата компанија или организација, од суштинско значење е да преземеме проактивни мерки за да спречиме такви напади да се случат.

За таа цел, ве повикуваме да ги прочитате и следите упатствата подолу:

1. Внимавајте на сомнителни е-маил и прилози (attacment): Не отворајте е-маил или прилози од непознати испраќачи или оние што изгледаат сомнителни. Ransomware често се инфилтрира во системите преку измами со фишинг преку е-маил.

Детално објаснување за сомнителен е-маил :

-Сомнителен испраќач: Ако е-маилот е од непознат испраќач, има чудна или непозната адреса на е-маил или ако името на испраќачот не се совпаѓа со адресата на е-маил, тоа може да биде закана.

-Итност: Е-маилот со Ransomware често има чувство на итност, со јазик што бара итна акција или се заканува со последици доколку примачот не се усогласи.

-Чудни прилози: Бидете внимателни со прилозите на е-маилот од непознати испраќачи, особено ако се извршни датотеки, како што се датотеките .exe или .js.

-Лоша граматика или правопис: Е-маилот со Ransomware често се лошо напишани и содржат правописни или граматички грешки, што може да биде знак дека е-маилот не е легитимен.

– Невообичаени барања: Е-маилот со Ransomware може да бара невообичаени барања, како што се преземање софтвер или трансфер на средства, што треба да се третира со претпазливост.

– Сомнителни врски: Е-маилот со Ransomware може да содржи линкови кои се чини дека се легитимни, но всушност водат до злонамерни веб-локации.

2. Користете силни и единствени лозинки: Користете сложени лозинки кои вклучуваат големи и мали букви, бројки и симболи. Избегнувајте користење на истата лозинка на повеќе сметки.

3. Бидете внимателни: Секогаш бидете внимателни и веднаш пријавете ја секоја сомнителна активност до ИТ поддршката!

4. Редовно правете резервна копија (Backup) од вашите податоци: Погрижете се редовно да се прави резервна копија на важни датотеки на локација надвор од примарната локација, за да може лесно да се обноват во случај на напад на откупни софтвери.

5. Одржувајте го софтверот ажуриран: Проверете дали целиот софтвер на вашиот уред, вклучувајќи ги оперативните системи и антивирусните програми, редовно се ажурираат до најновите верзии. Ажурирањата на софтверот често вклучуваат безбедносни закрпи кои штитат од откуп.

Следејќи ги овие упатства, можеме да преземеме проактивни чекори за да ги заштитиме податоците и средствата на нашата компанија или организација од напади на откупни софтвери.

Ви благодариме за вашето внимание.