Blog

Антивирус или Anti Malware

Антивирус или Anti Malware: Што треба да го изберам?

Потребно е да бидаме безбедни на интернет, но реалноста ни покажува нешто друго. Нападите од малициозен софтвер се во пораст, поради тоа ни се потребни софтверски програми за да ги одржиме нашите уреди безбедни.

Сајбер криминалците станаваат се по вешти, организирани и упорни во своите кампањи за спам. Тие користат нови тактики, како што се автоматско ажурирање на врски во е-пошта или нови екстензии за да ги искористат недостатоците на застарените и неажурирани компјутери.

Неодамнешните студии покажуваат дека сајбер нападите се во пораст во текот на изминатите години и ќе продолжат да се зголемуваат.

Наодите од безбедностните извештаи објавени оваа година покажаа дека бројот на напади на ransomware речиси трократно се зголемени во првата половина од 2018 година во споредба со првата половина од 2017 година, и гледаме дека овие сајбер-напади се шират во различни земји.

Успешниот напад од малициозен софтвер има големо влијание врз корисниците и организациите, предизвикувајќи губење на податоци, финансиски проблеми или нарушување на работењето. Најдобар начин за борба против овие закани е да го задржите вашиот систем безбеден со користење на антивирусната програма и анти-малициозен софтвер истовремено.

 

Кога станува збор за изборот на безбедносен софтвер, многу луѓе обично се збунети околу двата термина – “антивирус” и “antimalware” – не можат да разберат што е разликата меѓу нив.

ICT Антивирус или Anti Malware

И тогаш прашањата: Која е најдобрата опција? Кој да се избере?

Ние се фокусираме на тоа да ви помогнеме да ја разберете разликата помеѓу антивирусни и антивирусни програми, прикажувајќи ги нивните предности и недостатоци и што е најдобро решение кое одговара на потребите на секој корисник.

Топ Најдобри Anti-Malware софтвери во 2018 година!

Истражувањето е реализирано од високо ценетиот ИТ портал pcmag.com наведени подолу се само најдобрите Anti-Malware софтвери, на кој можете да се потпрете. Постојат многу алатки овие денови на пазарот, но не можете да им верувате слепо, како што има многу лажни анти-вирусни алатки кои се промовираат од Fake Tech Support компании. Ова
се топ шест најдобри Anti-Malware софтвери во првата половина на 2018 година за оперативните системи Windows 7, Windows 8 или Windows 10. Но дел од овие софтвери се компатибилни и со Mac.

Погледнете споредба на основните карактеристики на сите врвни алатки за отстранување на малициозен софтвер компатибилен со Windows 10 за 2018 година. Може да ви помогне да го решите проблемот, кој Anti-Malware треба да го изберете?

1. MALWAREBYTES

2. Hitmanpro
3. Zemana
4. Emsisoft
5. Melicious Software removal tool
6. Norton Power Eraser

cybersecurity

Која е разликата помеѓу антивирус и анти-малициозен софтвер?

Вирус наспроти малициозен софтвер

Пред да можеме да одговориме на тоа, ние прво треба да откриеме што, токму, се вируси и малициозен софтвер. Вирусот е парче код кој може да се копира себеси за да го оштети компјутерот, вклучувајќи го оштетувањето на вашиот систем или уништувањето на податоците. Malware, од друга страна, е чадор термин кој се залага за различни малициозен софтвер, вклучувајќи тројанци, шпионски софтвер, црви, adware, ransomware и да, вируси. Значи логиката следи: сите вируси се малициозен софтвер. Не сите малициозен софтвер се вируси.

За жал не можеме да застанеме таму, бидејќи е малку покомплицирано од тоа. Вирусите се сметаат за застарени закани. Со ова се подразбира: тие веќе некое време се околу себе и не го сменија толку многу. Тие не се користат многу често од денешните компјутерски криминалци, поради што многу антивирусни компании се еволуирале за да се борат повеќе од “само” вируси. Ова може да вклучува инфективни малициозен софтвер како црви, веб-закани како што се keyloggers или малициозен софтвер за прикривање, како што се rootkits.

Па зошто антивирусни компании се уште се нарекуваат антивирусни? Бидејќи вирусите се појавија во 90-тите, безбедносните компании ги фокусираа своите напори за борба против нив. Така терминот антивирус е роден. Сето тоа се сведува на маркетинг. Повеќето луѓе се запознаени со компјутерски вируси и што прават. Не многу луѓе знаат што е малициозен софтвер.

Споредба и контраст

Сепак, постојат клучни разлики помеѓу антивирусни и анти-малициозен софтвер. Она што ги разликува овие компании се типовите на малициозен софтвер на кој се специјализирани и како тие се справуваат со нив.

Антивирус обично се занимава со постарите, повеќе основани закани, како што се тројанци, вируси и црви. Анти-малициозен софтвер, пак, обично се фокусира на нови работи, како што се полиморфни малициозен софтвер и малициозен софтвер, испорачани со нула-експлоатирања. Антивирус ги штити корисниците од бавни, предвидливи, но сепак опасни малициозен софтвер. Анти-малвер ги штити корисниците од најновите, во моментов во дивината, па дури и повеќе опасни закани. Покрај тоа, анти-малициозен софтвер типично ги ажурира своите правила побрзо од антивирусот, што значи дека тоа е најдобрата заштита од новиот малициозен софтвер што би можеле да се сретнете додека сурфате на мрежата. Спротивно на тоа, антивирусот е најдобар во кршењето на малициозен софтвер кој може да се склучи од традиционален извор, како што е USB или прилог на е-пошта.

Ако антивирус и анти-малициозен софтвер беа танци, антивирусот би бил валцер и анти-малициозен софтвер би бил хип-хоп.

Па кој треба да го изберам?

Ниедна технологија не може да сфати сè, затоа безбедносните експерти препорачуваат слоен пристап. Подобро е да имате повеќе од еден вид алатка во потрага по закани од различни агли. “Сигурен сум дека сте слушнале за старата поговорка” приказ на сите занаети, мајстор на никој “, вели Самуел Линдзи, адвокат на корисникот на Malwarebytes.

Пред неколку години би рекол: “Вашиот најдобар залог е да користите антивирусна програма за да ги фатиме класичните закани и програмата против малициозен софтвер, како што е Malwarebytes Premium, за поновите и понапредни опасности”. Додека ова е сè уште точно во одреден степен, оттогаш имаме имплементирано вештачка интелигенција и машинско учење и сме убедени да речеме дека ако не можете да си дозволите да ги користите и двете, Malwarebytes Premium е вашиот најдобар избор.

На современи машини не треба да се грижите за влијанието на водење на два скенери во реално време – нашиот анти-малициозен софтвер е лесен, лесен за работа, и сè уште е дизајниран да работи заедно со антивирус.

Malwarebytes

Malwarebytes

#1 Malwarebytes

Блокира малициозен софтвер, хакери, вируси, ransomware и злонамерен веб-страни кои традиционалниот антивирус не е доволно паметен да ги блокира!

1.Што прави Mlawarebytes за тебе?
Те заштитува од напредни закани и заштитува од новите закани.

Открива и отстранува малициозен софтвер во реално време со напредна анти-малициозна, анти-шпионска и анти-rootkit технологија. Скенира за најновите и најопасните закани автоматски, така што сте заштитени, без да мора да размислите за тоа.

2.Malwarebytes ги заштитува вашите документи од заклучување и барање за откуп (Ransom)

Ги спречува познатите и непознатите ransomware малвери со заштитна технологија која работи проактивно за да ги заштити вашите документи. Ова е моќна, целосна одбрана која го блокира ransomware, а не едноставна алатка за декрипција.

3.Ве заштитува од лажни и заразени веб-страници

Открива и спречува контакт со веб-страниците што ги користат измамниците и злонамерните линкови. Вие сте проактивно заштитени од преземање на малициозен софтвер, обиди за хакирање и заразено рекламирање.

4.Скенира побрзо, скенира попаметно

Режимот за хард-скенирање ги насочува само заканите кои моментално се активни. Побрза анализа. Сепак добива резултати. Стартувај скенирање во позадина додека превземате видео.

Malwarebytes android

Malwarebytes за Андроид

Напредна заштита од малициозен софтвер, ransomware и други
потенцијални закани за уредите со Android.

Софтверот на кој му верувате да го заштити вашиот компјутер сега нуди моќна заштита што можете да ја ставите во вашиот џеб. Malwarebytes за Андроид автоматски ги блокира опасните закани како малициозен софтвер и ransomware, така што не мора да се грижите за вашиот најчесто користен уред да биде компромитиран. Агресивното откривање на adware и потенцијално несакани програми го задржува вашиот Android телефон или таблет непречено. Ревизијата за приватност ви кажува кои апликации го следат секој ваш потег.

Malwarebytes ЗА iOS

Malwarebytes ЗА iOS

Блокирање малвери и заштита на вашата приватност со Malwarebytes.
Преземете ја апликацијата за да ги добиете првите 30 дена од премиум функциите бесплатно.

Го штити вашиот уред и блокира спам

Malwarebytes за iOS е единствениот iOS-безбедност софтвер кој ги комбинира блокирањето на спам повици, филтрирање на текстуални пораки, блокирање на реклами и заштита од веб-страници за измама во една погодна апликација.