cybersecurity

Која е разликата помеѓу антивирус и анти-малициозен софтвер?

Вирус наспроти малициозен софтвер

Пред да можеме да одговориме на тоа, ние прво треба да откриеме што, токму, се вируси и малициозен софтвер. Вирусот е парче код кој може да се копира себеси за да го оштети компјутерот, вклучувајќи го оштетувањето на вашиот систем или уништувањето на податоците. Malware, од друга страна, е чадор термин кој се залага за различни малициозен софтвер, вклучувајќи тројанци, шпионски софтвер, црви, adware, ransomware и да, вируси. Значи логиката следи: сите вируси се малициозен софтвер. Не сите малициозен софтвер се вируси.

За жал не можеме да застанеме таму, бидејќи е малку покомплицирано од тоа. Вирусите се сметаат за застарени закани. Со ова се подразбира: тие веќе некое време се околу себе и не го сменија толку многу. Тие не се користат многу често од денешните компјутерски криминалци, поради што многу антивирусни компании се еволуирале за да се борат повеќе од “само” вируси. Ова може да вклучува инфективни малициозен софтвер како црви, веб-закани како што се keyloggers или малициозен софтвер за прикривање, како што се rootkits.

Па зошто антивирусни компании се уште се нарекуваат антивирусни? Бидејќи вирусите се појавија во 90-тите, безбедносните компании ги фокусираа своите напори за борба против нив. Така терминот антивирус е роден. Сето тоа се сведува на маркетинг. Повеќето луѓе се запознаени со компјутерски вируси и што прават. Не многу луѓе знаат што е малициозен софтвер.

Споредба и контраст

Сепак, постојат клучни разлики помеѓу антивирусни и анти-малициозен софтвер. Она што ги разликува овие компании се типовите на малициозен софтвер на кој се специјализирани и како тие се справуваат со нив.

Антивирус обично се занимава со постарите, повеќе основани закани, како што се тројанци, вируси и црви. Анти-малициозен софтвер, пак, обично се фокусира на нови работи, како што се полиморфни малициозен софтвер и малициозен софтвер, испорачани со нула-експлоатирања. Антивирус ги штити корисниците од бавни, предвидливи, но сепак опасни малициозен софтвер. Анти-малвер ги штити корисниците од најновите, во моментов во дивината, па дури и повеќе опасни закани. Покрај тоа, анти-малициозен софтвер типично ги ажурира своите правила побрзо од антивирусот, што значи дека тоа е најдобрата заштита од новиот малициозен софтвер што би можеле да се сретнете додека сурфате на мрежата. Спротивно на тоа, антивирусот е најдобар во кршењето на малициозен софтвер кој може да се склучи од традиционален извор, како што е USB или прилог на е-пошта.

Ако антивирус и анти-малициозен софтвер беа танци, антивирусот би бил валцер и анти-малициозен софтвер би бил хип-хоп.

Па кој треба да го изберам?

Ниедна технологија не може да сфати сè, затоа безбедносните експерти препорачуваат слоен пристап. Подобро е да имате повеќе од еден вид алатка во потрага по закани од различни агли. “Сигурен сум дека сте слушнале за старата поговорка” приказ на сите занаети, мајстор на никој “, вели Самуел Линдзи, адвокат на корисникот на Malwarebytes.

Пред неколку години би рекол: “Вашиот најдобар залог е да користите антивирусна програма за да ги фатиме класичните закани и програмата против малициозен софтвер, како што е Malwarebytes Premium, за поновите и понапредни опасности”. Додека ова е сè уште точно во одреден степен, оттогаш имаме имплементирано вештачка интелигенција и машинско учење и сме убедени да речеме дека ако не можете да си дозволите да ги користите и двете, Malwarebytes Premium е вашиот најдобар избор.

На современи машини не треба да се грижите за влијанието на водење на два скенери во реално време – нашиот анти-малициозен софтвер е лесен, лесен за работа, и сè уште е дизајниран да работи заедно со антивирус.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *